Vraag en Antwoord

 

Wanneer spreek je van een hartstilstand?

Bij een hartstilstand is iemand buitenbewustzijn en is er geen ademhaling of een abnormale ademhaling aanwezig. Er wordt op dat moment geen bloed meer rond gepompt door het hart. Deze situatie is levensbedreigend. Omdat er geen bloed meer rondpompt krijgen organen te weinig zuurstof. Hersencellen zijn hier erg gevoelig voor en raken na 4 tot 6 minuten onherstelbaar beschadigd.

Wat is reanimeren?

De enige kans om een hartstilstand te overleven is snel hulp bieden aan het slachtoffer! Om orgaanschade te voorkomen start je borstcompressies en geef je beademingen, dit noemen we reanimeren.

Wat is een AED?

Automatische Externe Defibrillator wordt afgekort met AED. Een AED kan zelf beoordelen of er bij een hartstilstand sprake is van kamerfibrilleren. Dit is een ernstige levensbedreigende hartritmestoornis. Bij dit hartritme is het zeer zinvol om een elektrische schok te geven. Het hart wordt hiermee als het ware gereset. Het doel van deze schok is het hart weer normaal te laten pompen. De overlevingskansen bij kamerfibrilleren in combinatie met een goede reanimatie en AED gebruik zijn hoog.

Waarom een reanimatiecursus volgen?

De reanimatieinstructeurs van Stichting Reanimatiecursus.nl kunnen u het reanimeren leren. Om de reanimatievaardigheden goed uit te voeren is het oefenen ervan erg belangrijk. Reanimeren leer je niet vanuit een boekje! De reanimatiecursussen worden alleen gegeven door instructeurs met ervaring in de spoedeisende hulpverlening. Zij geven u goede instructies zodat u na het volgen van de reanimatiecursus adequaat kunt reageren bij een hartstilstand.

Is het volgen van een herhalingscursus belangrijk?

Tijdens de reanimatiecursus leer je in een relatief korte tijd veel handelingen. Uit onderzoek blijkt dat de reanimatievaardigheden na een jaar weer dusdanig zijn afgenomen dat een herhaling noodzakelijk is. Het advies is daarom ook om minimaal één keer per jaar een herhalingscursus te volgen. 

Kan iedereen reanimeren?

In principe kan iedereen de reanimatiecursus volgen. Reanimeren kost veel fysieke inspanning, het is belangrijk dat u over voldoende uithoudingsvermogen beschikt. Vanaf 14 jaar zijn jongeren fysiek en mentaal in staat om te reanimeren en een AED te gebruiken.

Vergoeding zorgverzekering voor reanimatiecursus

Diverse zorgverzekeraars vergoeden de reanimatiecursus via een aanvullende verzekering. De vergoedingen vallen onder 'preventieve zorg' of 'preventieve cursus'. Controleer altijd uw eigen polis. Na afloop van de reanimatiecursus ontvangt u per mail een factuur. Deze kunt u dan opsturen naar uw zorgverzekering. Heeft u vragen over uw factuur kunt u een e-mailsturen naar michiel@stichtingreanimatieonderwijs.nl

 

 

 

omhoog
Shop is in view mode
Bekijk de volledige versie van de site
Powered by Mijndomein