Veel gestelde vragen

De meest gestelde vragen met antwoorden


Reanimatie


  • Wanneer spreek je van een hartstilstand?

    Bij een hartstilstand is iemand buitenbewustzijn en is er geen ademhaling of een abnormale ademhaling aanwezig. Er wordt op dat moment geen bloed meer rond gepompt door het hart. Deze situatie is levensbedreigend. Omdat er geen bloed meer rondpompt krijgen organen te weinig zuurstof. Hersencellen zijn hier erg gevoelig voor en raken na 4 tot 6 minuten onherstelbaar beschadigd.

  • Wat is reanimeren?

    De enige kans om een hartstilstand te overleven is snel hulp bieden aan het slachtoffer! Om orgaanschade te voorkomen start je borstcompressies en geef je beademingen, dit noemen we reanimeren.

  • Wat is een AED?

    Automatische Externe Defibrillator wordt afgekort met AED. Een AED kan zelf beoordelen of er bij een hartstilstand sprake is van kamerfibrilleren. Dit is een ernstige levensbedreigende hartritmestoornis. Bij dit hartritme is het zeer zinvol om een elektrische schok te geven. Het hart wordt hiermee als het ware gereset. Het doel van deze schok is het hart weer normaal te laten pompen. De overlevingskansen bij kamerfibrilleren in combinatie met een goede reanimatie en AED gebruik zijn hoog.

  • Waarom een reanimatiecursus volgen?

    De reanimatieinstructeurs van Stichting Reanimatiecursus.nl kunnen u het reanimeren leren. Om de reanimatievaardigheden goed uit te voeren is het oefenen ervan erg belangrijk. Reanimeren leer je niet vanuit een boekje! De reanimatiecursussen worden alleen gegeven door instructeurs met ervaring in de spoedeisende hulpverlening. Zij geven u goede instructies zodat u na het volgen van de reanimatiecursus adequaat kunt reageren bij een hartstilstand.


    Is het volgen van een herhalingscursus belangrijk?


    Tijdens de reanimatiecursus leer je in een relatief korte tijd veel handelingen. Uit onderzoek blijkt dat de reanimatievaardigheden na een jaar weer dusdanig zijn afgenomen dat een herhaling noodzakelijk is. Het advies is daarom ook om minimaal één keer per jaar een herhalingscursus te volgen. 

  • Kan iedereen reanimeren?

    In principe kan iedereen de reanimatiecursus volgen. Reanimeren kost veel fysieke inspanning, het is belangrijk dat u over voldoende uithoudingsvermogen beschikt. Vanaf 14 jaar zijn jongeren fysiek en mentaal in staat om te reanimeren en een AED te gebruiken.

  • Wij zijn een huisartsen praktijk, kunnen wij ook deze cursus volgen?

    Ja, door onze expertise in de acute gezondheidszorg hebben wij ruime ervaring met reanimaties in de praktijk. Wij kunnen daarom onze training aanpassen aan uw leerbehoefte en ervaring volgens de huidige richtlijnen van de Nederlandse Reanimatieraad.


Cursus informatie


  • Ik heb een cursus geboekt maar geen factuur ontvangen

    Wij hebben uw inschrijving verwerkt. Na afloop van deze cursus ontvangt u de factuur. 

    Daarna kunt u deze factuur indienen bij uw zorgverzekeraar.

  • Ik krijg een bericht uit COSY

    COSY staat voor Cursus Organisatie Systeem. Wij registreren u op de cursus. Dit systeem is van de Europese reanimatiecommissie / Nederlandse Reaniamtieraad

  • Ik heb de reanimatiecursus gevolgd, waar is mijn certificaat?

    U kunt zelf het certificaat downloaden uit COSY. Heeft geen e-mail ontvangen uit COSY? Controleer voor de zekerheid uw spam-box. Soms is het bericht daar in terecht gekomen.

  • Moet ik mij voorbereiden op deze cursus?

    Wanneer wij u registeren op onze cursus in COSY ontvangt u een bericht om een E-learning te doorlopen, dit is niet verplicht. U hoeft zich niet voor te bereiden op de cursus, het mag natuurlijk wel zodat u alvast wat kennis over reanimatie heeft opgedaan.

  • Organiseren jullie cursussen op locatie?

    Ja dat is geen enkel probleem, wilt u een cursus organiseren op locatie? Neem contact met ons op wij denken met u mee.

  • Ik heb een cursus geboekt maar nog niks gehoord

    Ongeveer 7 dagen vooraf aan de cursus ontvangt u van de definitieve uitnodiging. Hierin vind u meer informatie met over de cursus en locatie.


    Mocht u eerder vragen hebben? Neem gerust contact met ons op

  • Moet ik een basis of herhalingscursus volgen, ik heb al eens een reanimatiecursus gevolgd.

    Op het certificaat van de NRR/ERC staat bij de het reanimatiecertificaat alleen de datum wanneer u deze cursus heeft gevolgd. Wanneer u de cursus langer dan 1 jaar geleden heeft gevolgd dient u een basiscursus te volgen. Twijfelt hier over dan kunt u altijd contact opnemen wij denken dan met u mee.